Почетни граждани

Личности, удостоени със званието “Почетен гражданин на община Струмяни” с решения на Общински съвет Струмяни:

1. Мария Вачева – Хотева за приноса й за съхраняване самобитността на местния говор и култура (родена в с.Илинденци, общ.Струмяни). Г-жа Хотева има дългогодишна работа в областта на местната култура, бит, литература и език. Автор е на книгите “Говорът на село Зарово, Солунско” и “С душата в зъбите”.

2. Георги Славчев Марков за приноса му в областта на спорта и популяризиране името на общината (роден в с.Струмяни, общ. Струмяни). Г-н Маков е състезател по футбол. Играл е в отборите Пирин, Ботев Пд, Локомотив Сф,Трабзонспор, ПФК “Левски - 1914”, както и в националния ни отбор.

3. Методи Костадинов Бакалов за приноса му в инженерното дело на Република България и популяризиране на общината. Г-н Бакалов е участвал при разработването на проект за изграждане  на първия мост на р. Дунав междуБългария и Румъния.

4. Симеон Атанасов Щерев за приноса му в областта на спорта и популяризиране на община Струмяни (роден в с.Микрево, общ. Струмяни). Г-н Щерев е бил треньор по борба в Австрия, Гърция и на националния ни отбор. Носител е на отличия на европейски, световни и олимпийски игри; три пъти е европейски и един път световен шампион. В момента е мениджър на националния отбор по борба – свободен стил.

5. Проф. Борис Георгиев Донев за приноса му в развитието на ветеринарно-медицинската дейност в Република България, принос в научната и изследователската дейност в областта на фармацията и популяризиране на общината (роден в с. Палат, общ. Струмяни).

6. Йордан Ангелов Боздански за приноса в областта на спорта и популяризиране на община Струмяни.

Йордан Ангелов Боздански-Зико е бивш български футболист, нападател. Играл е за Пирин (Благоевград), Вихрен, Пирин (Гоце Делчев), Септември (Симитли), Етникос (Пирея,Гърция), в отбори от Испания и Македония. В "А" група има 209 мача и 51 гола. Финалист за купата на страната през 1994 г. с Пирин (Бл). За купата на УЕФА има 2 мача за Пирин (Бл). Има 1 мач за"А" националния отбор и 9 мача за младежкия национален тим. Бившпомощник треньор на Пирин (Бл) и старши треньор на Македонска слава и Вихрен. От 28 декември 2005 г. е старши треньорна Пирин (ГД).

7. Сашо Георгиев Чанев за принос в областта на спорта и популяризиране на община Струмяни (роден в с.Илинденци, общ. Струмяни). Бивш хандбален състезател и треньор. В момента е  президент на ХК “НСА” гр.София.

8. Христо Костадинов Стоянов – удостоен с посмъртно почетно гражданство за приноса му в съхраняване самобитието на местния фолклор на Малешевска планина и принос в популяризиране на община Струмяни.

9. доц. Борис Тренчев за приноса му в областта на научната дейност и популяризиране на общината.

10. Иван Русев за популяризиране на община Струмяни. Завършва Художествената академия в София, специалност скулптура. Сред по-големите му изяви са постоянната експозиция в Южен парк - София (1988); Олимпийски парк -Сеул (1988); Сант Йохан Тирол Австрия (1992); Пуебла - Мексико (1998); Ивасе -Япония (2000); парк "Оборище" - София (2001); Европалия, Белгия(2002). Негови творби притежават повечето галерии в България, както и колекциив Германия, Испания, Холандия, Австрия, Мексико, Южна Корея, Франция, Белгия и Япония. Носител е на много награди. Основател на фондация “Арт Център”. С дейността си г-н Русев популяризира община Струмяни както в България, така и в чужбина.

11. Методи Георгиев Лозански за приноса му в популяризирането на танцово-певческата самодейност в община Струмяни и развитие и разпространение на Малешевския фолклор. Има дългогодишен опит в областта на художествената самодейност. Г-н Лозански е лауреат на осем Национални фестивала за художествена самодейност и носител на осем златни медала. Златен медалист е и на ІХ Световен фестивал на художествената самодейност (1988г.). През 1952г.подпомага Кирил Златков при основаването на ансамбъл “Малешевци”, след което през 1987г. става главен художествен ръководител. До 2002г. г-н Лозански еангажиран с дейността както в читалище “Братя Миладинови”, така и с други читалища на територията на общината. Починал 2007г.

12. Костадин Благоев Руйчев за приноса му в популяризирането на танцово-певческата самодейност в община Струмяни и развитие и разпространение на Малешевския фолклор. Има дългогодишна творческа и концертнадейност. Костадин Руйчев е награждаван с орден “Кирил и Методий” ІІ и І степен, медали за заслуги към БАН, медал “100 години Освобождението на България”, медал“За дружба с виетнамския народ”, лауреат на седем републикански фестивала.

В периода 1998г. – 2004 г., г-н Руйчев е ръководител на самодейните танцови състави в читалище “Братя Миладинови” с.Микрево и читалище “Будител” с.Струмяни. Под ръководството му детските танцови състави към ансамбъл “Малешевци” читалище “Братя Миладинови” взимат участие във всички местни празници, национални и международни фестивали.

13. Кирил Манолов Анастасов за приноса му за развитие в областта на изобретателството и рационализацията. Притежава свидетелства за авторство за следните изобретения:

-камерна машина за измиване на електронни детайли, възли и изделия;

-изравнителна шина за електролизни вани;

-метод за отстраняване на дребнодисперсни мехурчета и въздух от електролити.

14. Кирил Златков – удостоен с посмъртно почетно гражданство за приноса му в развитие и разпространение на Малешевския фолклор и популяризирането на танцово-певческата самодейност в община Струмяни. Един от основателите и дългогодишен ръководител на ансамбъл “Малешевци” към читалище“Братя Миладинови” с.Микрево.

15. Андрей Каракичев за приноса му в популяризиране на община Струмяни.

Роден е на 26.04.1935 г. в с.Илинденци. Основното си образование е завършил в Априловска гимназия гр. Габрово, а средното – в „Св.Св. Кирил и Методий” –Благоевград.

Учителствува във Вечерна гимназия в гр. Благоевград, Директор на СПТУ по текстил. След откриване на филиал на Софийския университет в Благоевград през 1976г. започвав хонорован, а от 1981 г. когато завършва аспирантура, защитава дисертация и получава научната си степен доктор по философия. По-късно е преподавател в ЮЗУ„Неофит Рилски” гр. Благоевград.

Написал е книгата „Илинденци”.

16. Димитър Майсторски за приноса му в популяризиране на община Струмяни.

17. Ани Атасанова Салич за приноса й в популяризирането на община Струмяни, както и за работата й в защита на деца в неравностойно положение и обществената й ангажираност за решаване на тежки социални проблеми. Ани Салич е родена на 22 април 1968 г. в Благоевград. Завършва английска езикова гимназия в родния си град, а след това специалност „Научна информация“ в Колежа по библиотечно дело в София. Работи като преводач, а през 1995 година започва работа като репортер и водещ на собствено публицистично предаване по Нова телевизия, наречено „В сърцето на София“. По-късно става водещ на новините по Канал 3. В същия канал работи и по политическото предаване „Да разпръснем мъглата“. След конкурс г-жа Салич е водеща на новинарски емисии по bTV. През 2001 година печели награда за телевизионен водещ. Омъжена е за Бранко Салич, с когото имат две деца - Лазар и Хана. Произхода й е от атрактивното с.Илинденци. Приноса й за популяризиране на общината, чрез съдействие за излъчване на филми и отразяване на различни събития от живота на общината в националния ефир. Освен това г-жа Салич е присъствала на организирани от нас културни мероприятия, с което тя е засвидетелствала привързаността си към родния си край. През ноември 2006 г. тя става и посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Г-жа Салич е обществена личност, ангажирана с подпомагане на деца в неравностойно положение, организиране на дарителски кампании и всякакъв вид форми, за да направи живота на тези деца близък до семейната среда.

18. Иван Георгиев Станчев удостоен с посмъртно почетно гражданство за приноса му в популяризирането на община Струмяни.

19. Януш Дамянов – за изключителни заслуги в образованието и възпитанието на подрастващите в община Струмяни. Отдал целия си живот на просвещението и училището в общината. 12 години - учител, 22- директор на училището в Микрево. През 1970 г. като средищен директор управлява 11 начални  и 9 основни училища, над 20 детски градини. Делото на Януш Дамянов са неговите ученици, неговите уроци са духовни послания за поколенията.

 
Търсене
 
Анкета
Какво смятате за новата визия на сайта ?
Харесва ми
По-скоро да
По-скоро не
Не ми харесва